Logo

Διοικητικοί Δικαστές: Έκτακτη Συνέλευση για το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων - "Βολές" για την αξιολόγηση



 
 

'Εκτακτη Γενική Συνέλευση αναμένεται να πραγματοποιήσει την Κυριακή 20 Μαρτίου η Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της θα βρεθεί το μείζον ζήτημα του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, για τον οποίο ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με απόφαση του Δ.Σ. έχει διατυπώσει 12 σημεία διαφωνίας

Κατά την Τακτική Συνέλευση της 'Ένωσης Διοικητικών Δικαστών ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Δανιάς είχε επισημάνει πως  «στο Σύνταγμα κατοχυρώνεται, επίσης, ο θεσμός της Επιθεώρησης των Δικαστικών Λειτουργών, μέχρι το βαθμό του Εφέτη, από Ανώτατους Δικαστές. Το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο θεσμός προκύπτει από μια απλή ανάγνωση των αποφάσεων των Δικαστικών Συμβουλίων, ιδίως αυτών που κρίνουν δυσμενώς για υπηρεσιακές μεταβολές Δικαστικών Λειτουργών, όταν διαπιστώνονται, με τις εκθέσεις επιθεώρησης, ανεπάρκειες στο δικαιοδοτικό έργο».

Ο κ. Δανιάς είχε, μάλιστα, υπογραμμίσει ότι  «οι παραπάνω συνταγματικές ρυθμίσεις υλοποιούνται με ένα βασικό νομοθέτημα που ονομάζεται “Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών”. Αυτός ο νόμος έχει την ίδια σημασία για την Δικαστική Εξουσία με αυτήν που έχει ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί Υπουργικού Συμβουλίου», ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο που θα παρουσιαζόταν στη Βουλή από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, έκανε λόγο για «διάφορες “καινοφανείς” ιδέες για την οργάνωση της Δικαιοσύνης, οι οποίες μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία».

'Όπως είχε πει ανάμεσα σε αυτές τις "καινοφανείς" ιδέες είναι η  εισαγωγή της “αξιοκρατίας” στην Δικαιοσύνη. Ως μία άλλη είχε αναφέρει  την ιδέα της “λογοδοσίας”.

Καταλήγοντας είχε τονίσει πως «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την ιδέα της συγκρότησης ενός ειδικού Σώματος Επιθεωρητών από “ικανούς” και “πρόθυμους” προς τα έργα αυτά. Όλοι οι Δικαστές με το βαθμό του Προέδρου Εφετών Δ.Δ. και του Συμβούλου της Επικρατείας έχουν προαχθεί στο βαθμό αυτό κατ’ απόλυτη εκλογή και έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την άσκηση του έργου της Επιθεώρησης».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-3-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις