Logo

Δικηγόροι Αθήνας: Παρατείνουν μέχρι 29/4 την αποχή τους από δίκες για υποθέσεις εγκληματικής οργάνωσης και συμμορίας



 
 

Οι δικηγόροι της Αθήνας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους εντάντια στη διάταξη που στέλνει υποχρεωτικά στις φυλακές κατηγορούμενους ακόμα και για το πλημμέλημα της «συμμορίας»..

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε  συνέχεια της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος της 13.4.2022, αποφάσισε την παράταση της στοχευμένης αποχής από ποινικές υποθέσεις πρώτου (α’) βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα, μέχρι και 29.4.2022, με το ήδη ισχύον πλαίσιο.

Το αίτημα των δικηγόρων είναι να αποσυθρεί η διάταξη του άρθρου 187ΠΚ παρ. 6 που στέλνει στις φυλακές- υποχρεωτικά αφού απαγορεύεται η αναστολή ποινής- τους κατηγορουμένους ακόμα και μικροαδικημάτων (πλημμελημάτων) εφόσον αυτά τελούνται από περισσότερους τους ενός δράστες.

Η επίμαχη  διάταξη  – ως δικονομική- που ψηφίστηκε πρόσφατα μαζί με τον νέο αθλητικό νόμο, έχει αναδρομική ισχύ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι ήδη εν λόγω διάταξη  παράγει αποτελέσματα και σε εκκρεμείς υποθέσεις .

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι παρατηρείται το φαινόμενο κατηγορούμενοι για μικροαδικήματα να πηγαίνουν στις φυλακές, ενώ την ίδια στιγμή αναστέλλεται η ποινή δραστών βαρύτερων εγκλημάτων.

Η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Μετά την ψήφιση της διάταξης οι δικηγόροι προχωρήσαν σε αποχή από τις δίκες πρώτου βαθμού για αυτά τα αδικήματα έως τις 15 Απριλίου, καθώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας (όπως ο ΔΣΑ) έκαναν δεκτή  την απόφαση -  πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. 

Αποτέλεσμα της αποχής είναι οι δίκες με αντικείμενο αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης είτε να αναβάλλονται σωρηδόν είτε να "παγώνουν" (όπως για παράδειγμα η εκδίκαση της υπόθεσης Folli Follie) 

Σημειώνεται, ότι η  απόφαση για αποχή από τις δίκες με αντικείμενο αδικήματα “εγκληματικών οργανώσεων” και συμμορίας ελήφθη μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων Θόδωρου Μαντά, και με αυτή ζητούσαν την κατάργηση του άρθρου 187 παρ 6.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-4-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις