Logo

Σε δίκη για δωροληψία ο τραπεζικός υπάλληλος, Γ. Ζαφειρόπουλος



 
 

efeteio 11-12-2016Με βούλευμα οτυ Συμβουλίου Εφετών Αθήνας παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουρημάτων ο πρώην πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποδιευθυντής τραπεζικού καταστήματος, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, προκειμένου να δικαστεί για υπόθεση δωροληψίας, για την οποία είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο...

Ο άλλοτε υποδιευθυντής του κεντρικιού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα, ο οποίος φέρεται να είχε ζητήσει "μίζα", προκειμένου να αποδεσμευθούν ποσά από πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συνελήφθη μετά από καταγγελία αγρότη. 

Ο καταγγέλων υποστήριξε ότι ο ικατηγορούμενος τον  βεβαίωσε ότι μπορούσε να μεσολαβήσει, προκειμένου να διευθετηθεί γρηγορότερα η χρηματοδότηση, καθώς ήδη είχε μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ανέμενε την τμηματική καταβολή ποσού, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας,  με το υπ' αριθμ. 1857/2016 βούλευμά του, έκρινε ότι ο άλλοτε υποψήφιος βουλευτής στο νομό Αρκαδίας, θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για δωροληψία υπαλλήλου σε βαθμό κακουργήματος. Αντίθετα, αποφάνθηκε ότι για δύο συγκατηγορουμένους του, η μία εκ των οποίων φοροτεχνικός, δεν πρέπει να γίνει κατηγορία, με το σκεπτικό  ότι δεν εντοπίστηκαν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από πλευράς τους. Αντίστοιχη ήταν και η εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Χρήστου Μπαρδάκη, ο οποίος είχε προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή του Γ. Ζαφειρόπουλου, ζητώντας όμως να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του για επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου.

Η υπόθεση

Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν έγινε δεκτό το αίτημα έγκρισης, μέσω ΕΣΠΑ, ενός αγρότη από τη Θήβα για το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Στους μήνες που ακολούθησαν όμως, τα χρήματα δεν ερχόντουσαν, με αποτέλεσμα σχεδόν τρία χρόνια μετά την αρχική έγκριση, ο αγρότης - και μετέπειτα καταγγέλων - να έρθει σε επαφή με την τράπεζα για να ενημερωθεί με ποιόν τρόπο θα λάμβανε τα χρήματα του προγράμματος.

Ο αγρότης επικοινώνησε με υπάλληλους - για τους οποίους ισχυρίστηκε ότι επίσης χρηματίστηκαν, αν και δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο από τη δικαστική έρευνα - οι οποίοι τον παρέπεμψαν στον κατηγορούμενο υποδιευθυντή, υποστηρίζοντας ότι εκείνος είχε τη δυνατότητα να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί η ταχύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσής του.  

Ο κατηγορούμενος πρώην πολιτευτής, σύμφωνα με τον καταγγέλοντα,  ζήτησε και έλαβε κατά διαστήματα μερικές χιλιάδες ευρώ, κινήσεις όμως που δεν προέκυψαν από την έρευνα. Αυτό για το οποίο προέκυψαν ικανές ενδείξεις για παραπομπή σε δίκη είναι ότι ο κατηγορούμενος απαίτησε το Δεκέμβριο του 2015 ποσό 3.000  το Δεκέμβριο του 2015, με αποτέλεσμα ο αγρότης να προσφύγει στις αρχές.

Λίγες ημέρες αργότερα σε προκαθορισμένο ραντεβού σε ουζερί στη Βαρβάκειο αγορά, ο αγρότης, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, παρέδωσε τα 3.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα και  όταν ο 60χρονος κατηγορούμενος επέστρεψε στην τράπεζα, συνελήφθη από τους «Αδιάφθορους»της ΕΛΑΣ.

Ο ίδιος πάντως, ενώπιον του τακτικού ανακριτή, όπου απολογήθηκε, έκανε λόγο για "σκευωρία" σε βάρος του, δηλώνοντας αθώος. Αρνήθηκε ότι ζήτησε χρήματα από τον καταγγέλλοντα αγρότη, ενώ για τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στα χέρια του όταν συνελήφθη επ' αυτοφώρω, υποστήριξε ότι επρόκειτο για την νόμιμη αμοιβή της συζύγου του, η οποία και έχει απαλλαγεί από την υπόθεση, Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ)

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-12-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις