Logo

Αναφορά Κουρουμπλή προς εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για έλεγχο όλων των αθωώσεων σε υποθέσεις λαθρεμπορίας πετρελαίου



 
 

Αναφορά προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για έλεγχο σε βάθος δεκαετίας  όλων των υποθέσεων λαθρεμπορίας πετρελαίου που κατέληξαν σε απαλλαγή των κατηγορουμένων, ετοιμάζει ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, 

Μάλιστα, ο υπουργός θα επικαλείται στην αναφορά του εγκληματικές πράξεις των εμπλεκομένων στις υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ("ξέπλυμα βρώμικου χρήματος"). 

Σε σχετικό ρεπορτάζ το real.gr αναφέρεται στα όσα δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής καθώς και τι υποστήριξαν τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών για την απουσία λιμενικών και τελωνειακών από το δικαστήριο που επρόκειτο να εκδικάσει την υπόθεση των λαθραίων καυσίμων του «Lassea» .

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. συγκεκριμένα, ετοιμάζει την αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζητώντας να ανοίξουν όλες οι αθωωτικές υποθέσεις για λαθρεμπορία καυσίμων σε βάθος 10ετίας.

Όπως  δήλωσε στο real.gr θα επικαλεστεί στην αναφορά του, εγκληματικές πράξεις των εμπλεκομένων, που περιλαμβάνουν "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της πενταετούς παραγραφής των αδικημάτων και να προχωρήσει η εισαγγελική έρευνα.

Αφορμή για την ενέργεια αυτή του κ. Κουρουμπλή είναι  τα όσα αποκαλύπτονται μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο πλοιοκτήτης του συγκεκριμένου δεξαμενόπλοιου, όπως ο ίδιος ο υπουργός έχει πει, έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων και έχει απαλλαγεί , ενώ με τις ίδιες κατηγορίες κατασχέθηκε το πλοίο «Lassea» που έκανε την απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο "Αγία Ζώνη ΙΙ".

Τι υποστηρίζουν τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών για την απουσία λιμενικών - τελωνειακών από τη δίκη του «Lassea»

Αίσθηση προκάλεσε η αναβολή, την Πέμπτη, της δίκης του πλοιάρχου και του α' μηχανικού του «Lassea» γιατί δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και οι τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας, λιμενικοί και τελωνειακοί.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα σε επίσημη ενημέρωσή τους για την μη εμφάνιση των λιμενικών στο δικαστήριο αναφέρουν ότι «ακόμα δεν έχει ογκομετρηθεί το παράνομο φορτίο και συνεπώς δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων, η οποία πρέπει απαραιτήτως να προσκομιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να συνεχιστεί η διαδικασία».

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι τελωνιακοί δεν είχαν κληθεί για να καταθέσουν.

Βρέθηκε πλοίο για να συνεχίσει την απάντληση μετά από 48 ώρες 

Αναφορικά, εξάλλου, με την  διαδικασία απάντλησης 700 τόνων μαζούτ από το βυθισμένο πλοίο, μετά από κενό 48 ωρών και υπό την απειλή εισαγγελικής παρέμβασης βρέθηκε δεξαμενόπλοιο να αντικαταστήσει το «Lassea». Πρόκειται για το «Aegean Prince», το οποίο  πλέει προς το σημείο για να αναλάβει την απάντληση του εναπομείναντος πετρελαίου στα αμπάρια του βυθισμένου  «Αγία Ζώνη ΙΙ» η οποία είχε σταματήσει την περασμένη Τρίτη μετά την λήξη των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του δεξαμενόπλοιου «Lassea». Το τελευταίο στη συνέχεια κατασχέθηκε επειδή βρέθηκαν στα αμπάρια του λαθραία καύσιμα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός που παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-9-2017 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις