Logo

Οι κάτοικοι της Κιμώλου κατά ΜΚΟ για το παστούρωμα των ζώων



 
 

Οι κάτοικοι της Κιμώλου ξεσηκώθηκαν κατά συγκεκριμένων φιλοζωικών οργανώσεων, με αφορμή το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των δυο ποδιών των ζώων από την ίδια πλευρά με σχοινί, έτσι ώστε να μην μπορούν να περνούν τους τοίχους- ξερολιθιές και να καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι οχτώ τοπικών συλλόγων καθώς και περίπου 500 κάτοικοι του νησιού, σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αναφέρουν, ότι στις Κυκλάδες -λόγω της έλλειψης ξεχωριστών και μεγάλων εκτάσεων βοσκοτόπων- η διαδικασία του παστουρώματος εφαρμόζεται πάνω από 1.000 χρόνια και είναι αναγκαία για να μπορούν να παράγονται αγαθά και τροφή για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή των κατοίκων της Κιμώλου, εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα «μη κυβερνητικές και δήθεν φιλοζωικές οργανώσεις που κόπτονται για την δήθεν κακομεταχείριση των ζώων. Καταγγέλλουν ότι οι Κυκλαδίτες βασανίζουν τα ζώα τους γιατί τα μπαστουρώνουν.

Οι οργανώσεις αυτές που απορροφούν χρήματα από κρατικές επιχορηγήσεις και το “πράσινο ταμείο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληρωμένες διαφημίσεις, σποτάκια, τρικ, φωτομοντάζ στην τηλεόραση και στον τύπο διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και προσπαθούν να πείσουν τους αφελείς φιλόζωους και επισκέπτες ότι οι Κυκλαδίτες έχουν βάρβαρη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και τα τιμωρούν δεμένα με μπαστούρες, διψασμένα και νηστικά, εγκαταλελειμμένα στον ήλιο και στην βροχή και τους προτρέπουν να κάνουν καταγγελίες. Έτσι παρουσιάζουν έργο για να μπορούν να διαχειρίζονται πακτωλό χρημάτων, χρήματα των φορολογούμενων και των συνταξιούχων πολιτών.»

Ακόμη προσθέτουν: «Οι οικολογούντες και όψιμοι φιλόζωοι έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες στη Μύκονο, στην Τήνο, στην Νάξο, στην Σίφνο, στην Σαντορίνη, στην Φολέγανδρο και στην Κίμωλο, ενώ συνελήφθησαν μετά από καταγγελίες ΜΚΟ και δύο αγροκτηνοτρόφοι Κιμωλιάτες. Μας τιμωρούν γιατί μπαστουρώνουμε τα ζώα. Αυτό το κάνουμε για να περιορίζουμε τα αιγοπρόβατα να κάνουν μεγάλα άλματα και να δραπετεύουν πηδώντας το διαχωριστικό τοίχο του χωραφιού που βόσκουν σε διπλανό καλλιεργημένο χωράφι άλλου ιδιοκτήτη. Εάν συμβεί αυτό δημιουργείται θέμα, γιατί η ζημιά μιας καλλιέργειας της τρέχουσας χρονιάς είναι ανεπανόρθωτη και αυτό προκαλεί προστριβές, παρεξηγήσεις, καταγγελίες, δικαστήρια και αποζημιώσεις.

Ο μικρός και φτωχός κλήρος γης, η ιδιαιτερότητα του εδάφους, τα μικρά τμήματα καλλιεργήσιμης γης, οι φυσικές συνθήκες ανομβρίας της περιοχής μας καθιστούν δύσκολη την επιβίωση. Παρ’ όλα αυτά εμείς επιμένουμε και συνεχίζουμε να ζούμε εδώ χειμώνα – καλοκαίρι.

Οι επισκέπτες μας έρχονται και απολαμβάνουν τη θάλασσα, το όμορφο τοπίο των νησιών μας και τα μοναδικά τοπικά προϊόντα μας, την περίοδο του καλοκαιριού εδώ και δεκάδες χρόνια. Δεν γνωρίζουν όμως ότι το μπαστούρωμα των ζώων είναι μια αναγκαία ενέργεια εδώ και αιώνες, γιατί χωρίς τη μπαστούρα δεν θα μπορούσαν να κρατηθούν οι ισορροπίες στο φυτικό κύκλο του τόπου μας, των νησιών μας.»

Για αυτό τον λόγο οι υπογράφοντες ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής να τροποποιηθεί ο νόμος 4235/2014 έτσι ώστε να επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η «μπαστούρα» στις περιοχές που δεν υπάρχουν πεδιάδες και μεγάλες εκτάσεις για καλλιέργειες.

Καταλήγοντας στην επιστολή τους προς τον κ. Βούτση υπογραμμίζουν:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Ο Ξενοφών στα Οικονομικά, πριν 2420 χρόνια, έγραφε: “Η Γεωργία είναι Μητέρα και τροφός των άλλων Τεχνών. Γιατί αν η Γεωργία ακμάζει, ενδυναμώνονται και όλες οι άλλες τέχνες. Όπου όμως η ΓΗ εξαναγκάστηκε να μείνει Χέρσα, εξαφανίστηκαν και οι άλλες Τέχνες σχεδόν εξ ολοκλήρου και κατά ξηράν και κατά θάλασσαν.”

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-8-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις