Logo

Κλοπή οπλισμού στη Λέρο: Τα σενάρια που εξετάζονται - Τα πρόσωπα που ερευνώνται [βίντεο]



 
 

Κλοπή και μάλιστα εκ των έσω ή λάθος; Το ερώτημα αφορά τον «χαμένο» οπλισμό από αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο και σε αυτό στην παρούσα φάση φαίνεαι πως δεν μπορούν να δώσουν απάντηση οι ελληνικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση προς πάσα κατεύθυνση.

Αυτό το διττό ερώτημα, πάντως, παρουσιάζει με λακωνικό τρόπο τον καμβά των ερευνών των αρμόδιων αρχών, καθώς περιγράφουν τα δύο σενάρια που διερευνώνται παράλληλα προκειμένου να δοθεί μία εξήγηση στο θρίλερ της εξαφάνισης των πυρομαχικών. 

Στο πλαίσιο αυτό στο στόχαστρο των ερευνών μπαίνουν σε πρώτη φάση 10 πρόσωπα "κλειδιά". Σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται ο αριθμός των ερευνώμενων προσώπων να αυξηθεί. Παράλληλα, διεξάγεται εκ νέου καταμέτρηση του υλικού της αποθήκης προκειμένου να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί η εκδοχή του σφάλματος, προσπάθεια, πάντως,  που είναι εξίσου δύσκολη - αν όχι δυσκολότερη - με την εξεύρεση υπόπτων στην περίπτωση που υπήρξε κλοπή. 

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, δύο είναι τα κύρια σενάρια που εξετάζουν οι αρχές - με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία  να έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στις έρευνες - που επιχειρούν να διαλευκάνουν την υπόθεση. 

Εγκληματική ενέργεια; 

Το ένα έχει να κάνει με ενδεχόμενη εγκληματική ενέργεια. Δηλαδή το υλικό να έχει κλαπεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν μεταβεί στη Ρόδο και διερευνούν την πιθανότητα η κλοπή να έχει διαπραχθεί εκ των έσω, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στη μονάδα είναι αυστηρά. 

Ακριβώς για το λόγο αυτό εξετάζονται σε βάθος  διετίας 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου, ενώ δεν αποκλείεται να μελετηθούν κι άλλα πρόσωπα.

Αυτό που επισημαίνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα θα καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη ακόμη και την κλοπή εκ των έσω. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η αποθήκη φέρει τρεις κλειδαριές, που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου, καθώς και ότι η πρόσβαση ελέγχεται  από κάμερες και αισθητήρες.

Σφάλμα; 

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να έγινε λάθος στην νεότερη καταμέτρηση ή να υπήρξε σφάλμα κατά τον προηγούμενο έλεγχο της αποθήκης, που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Για τον λόγο αυτό σήμερα άρχισε νέα καταμέτρηση του υλικού και θα γίνει σύγκριση των δύο αποτελεσμάτων.

Ωστόσο εδώ υπάρχει πρόβλημα. Όπως λένε οι πληροφορίες, οι  υπηρεσίες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πότε έγινε η αρχική συγκεντρωτική απογραφή του περιεχομένου της αποθήκης.  Έτσι δεν είναι  δυνατόν να γίνει σύγκριση των καταμετρήσεων με μία βάση δεδομένων που θα φανερώνει οριστικά πότε προέκυψε το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή διεξάγονται έρευνες σε αποθήκες σε άλλες μονάδες των Δωδεκανήσων, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μη καταγεγραμμένη μεταφορά.

Στο απωλεσθέν υλικό  περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, φορητά αντιαρματικά όπλα, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, νάρκες, σφαίρες και βραδύκαυστο φυτίλι.

Αξίζιε να σημειωθεί, ότι το  πρόβλημα διαπιστώθηκε επειδή ανέλαβε νέος υπεύθυνος αποθήκης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-9-2019 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις