Logo

Όλοι αθώοι στην πρώτη δίκη για τα δομημένα ομόλογα



 
 

omologa_28-2-2012Σε ομόφωνη αθώωση όλων των κατηγογουμένων κατέληξε η πρώτη δίκη για τα λεγόμενα «δομημένα ομόλογα» των ασφαλιστικών ταμείων.

Έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας αθώωσε τους επικεφαλής 6 ταμείων και 4 χρηματιστηριακών εταιριών, που κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η δίκη αφορούσε στη νομιμότητα των αγοραπωλησιών ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου σταθερού επιτοκίου στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, την περίοδο 2001- 200.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επίμαχες συναλλαγές έγιναν «σε τιμές μεγαλύτερες, όσον αφορά τις αγορές, από τη μέγιστη τιμή ή την τιμή αποτίμησης του ίδιου τίτλου που είχε διαμορφωθεί στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την ημέρα της συναλλαγής, και σε τιμές μικρότερες, ως προς τις πωλήσεις, από την ελάχιστη τιμή ή την τιμή αποτίμησης των ίδιων τίτλων που είχε διαμορφωθεί στην ίδια αγορά κατά την ημέρα της συναλλαγής».

Ωστόσο, κάνοντας δεκτή την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, το δικαστήριο έκρινε ότι οι τιμές ΗΔΑΤ κατά τη διερευνηθείσα περίοδο δεν ήταν καλύτερες τιμές αγοράς, ούτε μπορούσαν και έπρεπε να επιτευχθούν από τους συναλλασσομένους, αλλά απλώς και μόνο τιμές αποτίμησης των επίμαχων ομολόγων.

dikastirio_7-2-2012Ακόμα, οι Εφέτες έκριναν, ότι οι πρόεδροι ενήργησαν με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών ταμείων και χωρίς να τους ασκηθεί οποιαδήποτε επιρροή από τους εκπροσώπους των χρηματιστηριακών εταιρειών και ότι ουδέν περί ΗΔΑΤ γνώριζαν, ούτε είχαν εξάλλου θεσμοθετημένη υποχρέωση συναλλαγής μέσω ΗΔΑΤ ή σε τιμές ΗΔΑΤ.

Στο εδώλιο κάθονταν οι τέως πρόεδροι και τα στελέχη:

-Αθανάσιος Ντερέκας του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων

-Βασίλειος Παργιανός και Βασίλειος Παπαχρήστου, του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Κοινής Διανομής Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων

-Γεώργιος Κατσαμάγκας και Μαγδαληνή Μαρκατάτου του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Οργανώσεων

-Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων

-Σπυρίδων Γιατράς  του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

-Θεόδωρος Τσουρούλας, Ελένη Μοσχοπούλου και Έλλη Σπυριδάκη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.

και οι εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών εταιρειών:

-Γεώργιος Αποστολίδης, Σοφοκλής Πρινιωτάκης και Θεόδωρος Πρινιωτάκης της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών»

-Ιωάννης Καλογεράκης και Ζωή Μπασμπανέλου της «ΑΡΤΙΟΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών»,

-Αθανάσιος Ράμμος της «ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών

-Ζωή Μπασμπανέλου της «ΤΡΩΥΛΟΣ Κυπριακή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών»

Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων αντιμετώπιζαν κατηγορίες για απιστία σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται, ότι δεν πρόκειται για την κύρια δίκη για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Για το λεγόμενο «κρυφό» ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να κατέληξε υπερτιμημένο σε τρία ασφαλιστικά ταμεία, έχουν παραπεμπφθεί σε δίκη 15 πρόσωπα, μεταξύ τους και αθωωθέντες σε αυτή την πρώτη δίκη.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-2-2012 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Σε δίκη 15 για τα ομόλογα


Τελευταίες Ειδήσεις