Ο εφοπλιστής, Βίκτωρας Ρέστης, μετά από δύο ημέρες παραμονής στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, οδηγήθηκε...
το μεσημέρι της Δευτέρας στις φυλακές Κορυδαλλού.
Εκεί οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον οδήγησαν στην ΣΤ΄ πτέρυγα των φυλακών – την αποκαλούμενη και πτέρυγα των VIP – και τον τοποθέτησαν σε κελί στο οποίο κρατείται για οικονομική υπόθεση πρώην σύζυγος υπουργού στην κυβέρνηση Καραμανλή της Νέας Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, το έγγραφο που συνέταξαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, για το σκάνδαλο της FBBank είναι καταπέλτης για το γνωστό εφοπλιστή, αφού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην «εν ψυχρώ καταλήστευση δημοσίου χρήματος από πρόσωπα που έδρασαν με ιδιαίτερη θρασύτητα εκμεταλλευόμενοι θέσεις ευθύνης στο οικονομικό σύστημα ».
Στο ίδιο έγγραφο μάλιστα γίνεται μνεία στη «ροπή» του Βίκτωρα Ρέστη «προς το οικονομικό έγκλημα και τον εκ μέρους του εμπαιγμό θεσμικών οργάνων του κράτους», η οποία – κατά την άποψη των εισαγγελέων – καταδεικνύεται και από άλλες εκκρεμότητες του εφοπλιστή με τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές.
Στοιχεία από το εισαγγελικό έγγραφο δημοσίευσε σε ρεπορτάζ της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το οποίο αναφέρει τα εξής:
«Σε μια περίοδο που οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα του δανεισμού, η τράπεζα του επιχειρηματία την άνοιγε προς τις εταιρείες του ίδιου Ομίλου. Για «καταλήστευση δημοσίου χρήματος» και «ροπή προς το οικονομικό έγκλημα» κάνει λόγο το πόρισμα.
Ψίχουλα είναι -κατά το πόρισμα των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς- το δάνειο των 5,8 εκατομμύριων ευρώ που κατέστησε προσωρινά κρατούμενο τον Βίκτωρα Ρέστη. Το έγγραφο που συνέταξαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, με ημερομηνία 18 Ιουλίου και έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.», αναφέρεται και σε άλλες περιπτώσεις δανείων «που χορηγούνταν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ειδική σχέση προς την Τράπεζα, κυρίως σε εταιρείες του Ομίλου Ρέστη, με ευνοϊκότερους όρους έναντι τρίτων πιστούχων».
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί αναφέρονται αναλυτικά στα δύο πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και σε εκείνο της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος. Σύμφωνα με τα πορίσματα της ΤτΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2012 παρατηρήθηκε αύξηση των πιστοδοτήσεων του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου κατά 1,6%, η οποία οφείλεται κυρίως στις νέες χορηγήσεις που εγκρίθηκαν και εκταμιεύθηκαν το παραπάνω χρονικό διάστημα, συνολικού ποσού 55.537.000 ευρώ.
Οπως αναφέρεται αναλυτικότερα: «Ποσό 17.214.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 31% του συνόλου της πιστωτικής επέκτασης, χορηγήθηκε σε εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Ρέστη ενώ το ποσό 18.967.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 34%, σε εταιρείες των οποίων οι μέτοχοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) είχαν συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας το Δεκέμβριο του 2011».
Φαίνεται, κατά τις εισαγγελείς, ότι την επίμαχη περίοδο «η Τράπεζα FBB πράττει αυτό που θα έπρεπε να αποφεύγει και αποφεύγει αυτό που όφειλε να πράξει», δηλαδή ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας και άμεση συμμόρφωση στις υποδείξεις της εποπτικής αρχής. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, το 2008 η Τράπεζα άντλησε από την Τράπεζα της Ελλάδος με έγκριση του ευρωσυστήματος έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 215.000.000 ευρώ. Η προκαταρκτική έρευνα για τα υπόλοιπα «ύποπτα» δάνεια, που φαίνεται να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Εμπαιγμός οργάνων του Κράτους»
Αναφορικά με το δάνειο των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, που «έκαψε» το μεγαλοεπιχειρηματία, παρ' ό,τι κατέθεσε τα χρήματα μαζί με τους τόκους και τα έξοδα στον εκκαθαριστή της FBB, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερη μεταχείριση, στο εισαγγελικό πόρισμα γίνεται λόγος για:
* «Πολλά ερωτηματικά που ενισχύουν την άποψη περί ουσιαστικής διαχείρισης της περιουσίας της Τράπεζας από την οικογένεια των βασικών μετόχων και πρόσωπα απόλυτα ελεγχόμενα από τον Βίκτορα Ρέστη».
* «Τη βεβαιότητα ότι τα χρήματα αυτά θα πλήρωναν οι Ελληνες φορολογούμενοι, αφού η FBB δεν διέθετε τα κεφάλαια από τα οποία θα μπορούσε να εκταμιευθεί το ποσό».
* «Εν ψυχρώ καταλήστευση δημοσίου χρήματος από πρόσωπα που έδρασαν με ιδιαίτερη θρασύτητα εκμεταλλευόμενοι θέσεις ευθύνης στο οικονομικό σύστημα».
Στο δικαστικό έγγραφο γίνεται μνεία στη «ροπή» του Βίκτορα Ρέστη «προς το οικονομικό έγκλημα και τον εκ μέρους του εμπαιγμό θεσμικών οργάνων του Κράτους», η οποία -κατά την άποψη των εισαγγελέων- καταδεικνύεται και από άλλες εκκρεμότητες του επιχειρηματία με τη Δικαιοσύνη και αρμόδιες Αρχές.
Εκκρεμούν δυο ανεκτέλεστα εντάλματα σε βάρος δυο πρώην συνεργατών του. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Πάλλη και Δημήτρη Καλλιμάνη, που η FBB μήνυσε τον Μάρτιο του 2013 ως φυσικούς αυτουργούς της «ύποπτης» δανειοδότησης. Οι εισαγγελείς από την πλευρά τους αναφέρουν στο πόρισμά τους ότι η μήνυση κατατέθηκε «με μόνο σκοπό να συσκοτίσει ακόμη περισσότερο την υπόθεση».
Ο Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος αρνείται τη συμμετοχή του στην υπόθεση, είχε χαιρετίσει -μέσω ανακοίνωσης του Ομίλου του- τις έρευνες των Αρχών, τις οποίες καλούσε να διερευνήσουν και το πού κατέληξαν τα χρήματα. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, ούτε ο ίδιος ούτε οι συνήγοροί του είχαν προχωρήσει σε κάποια δήλωση.
Ο εφοπλιστής, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη στο σπίτι του στο Λαγονήσι, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-7-2013 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα:
Το παρασκήνιο της υπόθεσης Β. Ρέστη
Το πόρισμα της ΤτΕ για τα δάνεια της FBBank στον Βίκτωρα Ρέστη
Τι υποστηρίζει η οικογένεια Ρέστη για την προφυλάκιση του εφοπλιστή