Δεκατρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις μετοχές φούσκες του 1999, η πρώτη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση, κατέληξε...
στην αθώωση όλων των κατηγορουμένων.
Στο εδώλιο κάθισαν για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, συνολικά 42 άτομα, επιχειρηματίες, επενδυτές, χρηματιστές και εφοπλιστές που κατηγορούνταν ότι χειραγώγησαν τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να αποκομίσουν τεράστια κέρδη.
Τις πρώτες διώξεις για την υπόθεση είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, ενώ την ανάκριση είχε διενεργήσει η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία καταδικάστηκε στη συνέχεια σε κάθειρξη 12 ετών για τους χειρισμούς της.
Υπενθυμίζεται, ότι η πρώην ανακρίτρια κρίθηκε ένοχη του ότι χρηματίστηκε από τον επιχειρηματία Τρύφωνα Αποστολόπουλο, προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας Σ. ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ, που φέρονται να εξαπάτησαν την περίοδο 1999–2000 χιλιάδες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.
Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 15 Απριλίου, μετά από νέα έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης.
Οι δικαστές έκριναν πως δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της απάτης, διότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών επηρέασαν την τελική τους τιμή στο Χρηματιστήριο.
Οι αθωωθέντες
Αναλυτικότερα, με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας αθωώθηκαν, μεταξύ άλλων, οι:
*Γεώργιος Μπατατούδης - μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης - μέτοχος της 'Αττι-Κατ, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Γεώργιος Στέγγος, Στυλιανή Στέγγου, Ζωή Στέγγου μέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής, Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας, Ηλίας Τσοτάκος - χρηματιστής, Δημήτριος Ράνιος - χρηματιστής, Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, Ελένη Ζησιμοπούλου, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλακή (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής - Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Σταύρος Γαλανάκης, Ιωάννης Τσούρτης, Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα - Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου.
Οι 42 κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με πολυσέλιδο βούλευμα - αριθμούσε περί τις 836 σελίδες - του δικαστικού συμβουλίου, που έκανε λόγο για τεχνητή αύξηση της αξίας των επίμαχων μετοχών, βασιζόμενο σε σημαντικά ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Το βούλευμα, επίσης, διαπίστωνε σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών και κυρίως στον εσωτερικό τους έλεγχο, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα που διαπίστωνε ότι την κρίσιμη περίοδο εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών με τιμές διαφορετικές από τις ανακοινωθείσες στο επενδυτικό κοινό.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ήταν να δημιουργείται «παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-12-2013 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα:
Στο εδώλιο χρηματιστές και επιχειρηματίες για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου