Logo

Βόμβα του Αρείου Πάγου για τις δικαστικές αποφάσεις που υπογράφουν αποσπασμένοι διοικητικοί υπάλληλοι [έγγραφο]



 
 

dikastirioΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Του Βασίλη Τζήμτσου

Ζήτημα νομιμότητας των συνθέσεων των δικαστηρίων και ακυρότητας δικαστικών αποφάσεων, τίθεται εμμέσως πλην σαφώς...

μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει τους διοικητικούς υπαλλήλους που έχουν μετακινηθεί από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στα δικαστήρια της χώρας, από τη συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές ως δικαστικών αντιπροσώπων.
Ο Άρειος Πάγος βάζει «φρένο» στις αυθαιρεσίες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που «βάπτισε» ως δικαστικούς υπαλλήλους εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους που τους μετακίνησε από άλλες δημόσιες υπηρεσίες στα δικαστήρια της χώρας.

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 140/11-3-2014 εγκύκλιο του το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου που είναι αρμόδιο για τον διορισμό των αντιπροσώπων της δικαστικής  αρχής και των Εφόρων αυτών στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, εξαιρεί τους διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται πλέον στα δικαστήρια της χώρας στο πλαίσιο των μετακινήσεων που αποφάσισε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δεν τους θεωρεί, δηλαδή, δικαστικούς υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν να βρεθούν ακόμα και στις έδρες δικαστηρίων της χώρας!

Διαβάστε τι γράφει η εγκύκλιος:

«Οι υπηρεσίες, στις οποίες έχουν μεταταχθεί υπάλληλοι από άλλους φορείς προέλευσης, με την ίδια εργασιακή σχέση ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, δεν θα τους συμπεριλάβουν στους ονομαστικούς καταλόγους των υπαλλήλων τους, αφού ως «δικαστικοί υπάλληλοι», κατά την έννοια του άρθρου 92 παρ.1 του Συντάγματος και του άρθρου 88 παρ.2 περιπτ. Ιβ του ΠΔ 26/2012, νοούνται μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι».

Με απλά λόγια. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των δικαστηρίων δεν μπορούν να συμμετέχουν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις δημοτικές εκλογές.

Όμως, αφού δεν είναι δικαστικοί υπάλληλοι και δεν μπορούν να έχουν το ρόλο δικαστικών αντιπροσώπων, γιατί συμμετέχουν στις έδρες δικαστηρίων; Δεν είναι παράνομο και επομένως δεν τίθεται θέμα νομιμότητας των συνθέσεων δικαστηρίων και ακυρότητας δικαστικών αποφάσεων;

Ζήτημα νομιμότητας των συνθέσεων δικαστηρίων που συμμετέχουν διοικητικοί υπάλληλοι

Το θέμα έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας το directnews.gr από τον περασμένο Νοέμβριο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ακύρωσης δικαστικών αποφάσεων στις οποίες συμμετέχουν διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν μετακινηθεί στα δικαστήρια της χώρας στο πλαίσιο της κινητικότητας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του directnews.gr (διαβάσετε εδώ), ελλοχεύει ο κίνδυνος ακύρωσης αποφάσεων φορολογικών και άλλων δικαστηρίων, αν οι δικηγόροι των μεγαλόσχημων και όχι μόνο επιχειρηματιών προσβάλουν τις δικαστικές αποφάσεις λόγω μη νόμιμης συγκρότησης των δικαστηρίων.

Αιτία της μη νόμιμης συγκρότησης είναι το γεγονός ότι διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου (που έχουν μετακινηθεί από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου), εκτελούν εργασίες δικαστικών υπαλλήλων, αν και απαγορεύεται ρητά τόσο από νόμους όσο και από το Σύνταγμα.

Αυτό το γνωρίζουν οι δικηγόροι οι οποίοι δύνανται να προσφύγουν κατά φορολογικών και άλλων υποθέσεων πελατών τους και να αμνηστευτούν αυτοί, εφόσον ένα ακυρωτικό δικαστήριο κληθεί να λάβει απόφαση για τα αυτονόητα…

«Βάπτισαν» ως δικαστικούς υπαλλήλους, διοικητικούς κατά παράβαση του Συντάγματος

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το άρθρο 92 του Συντάγματος προβλέπει τη μονιμότητα των δικαστικών υπαλλήλων.

«Οι υπάλληλοι της γραμματείας όλων των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών είναι μόνιμοι» αναφέρει ρητά το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Συνεπώς, αντιβαίνει ευθέως στο Σύνταγμα η τοποθέτηση υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, όπως επιχειρεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέλνοντας εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους αορίστου χρόνου στα δικαστήρια της χώρας.

Εξάλλου, ομόφωνα το Β Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει κρίνει ότι «η ανωτέρω προστασία και το σύστημα εποπτείας των δικαστικών υπαλλήλων, δεν προσιδιάζει με τους συνδεόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι, μη καλυπτόμενοι από την εγγύηση και προστασία της μονιμότητας δεν παρέχουν εχέγγυα πλήρους ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Συνεπώς, δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή απασχόληση σε έργα δικαστικών υπαλλήλων ατόμων που συνδέονται με το Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου».

Συμμετέχουν παράνομα στη σύνθεση δικαστηρίων;

Και όμως παρά το διαχωρισμό των μόνιμους δικαστικών υπαλλήλων από τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι διοικήσεις δικαστηρίων χρησιμοποιούν αυτούς τους διοικητικούς υπαλλήλους σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και μάλιστα στη σύνθεση των δικαστηρίων.

Αν παράνομα και αντισυνταγματικά έχουν τοποθετηθεί διοικητικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στα δικαστήρια, καλύπτοντας κενές θέσεις μόνιμων δικαστικών υπαλλήλων, τότε τίθεται εύλογα το ερώτημα κατά πόσο είναι νόμιμη η συγκρότηση των δικαστηρίων και σύννομες οι δικαστικές αποφάσεις…

Οι ίδιοι οι δικαστικοί υπάλληλοι και ειδικότερα ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά την τοποθέτηση υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε θέσεις μονίμων δικαστικών υπαλλήλων.

Στο ΣτΕ εκκρεμεί προσφυγή ως προς την τοποθέτηση των διοικητικών υπαλλήλων στα δικαστήρια της χώρας

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και την εγκύκλιο του Αρείου Πάγου που δεν επιτρέπει στους διοικητικούς υπαλλήλους αορίστου χρόνου να συμμετέχουν ως αντιπρόσωποι της δικαστικής  αρχής.

Και το ερώτημα τίθεται εύλογο: Οι εν λόγω διοικητικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι αλλά μπορούν να συμμετέχουν στις συνθέσεις δικαστηρίων και να υπογράφουν δικαστικές αποφάσεις;

Το εύλογο ερώτημα καλείται να απαντήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εκκρεμεί η προσφυγή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά, καθώς μπορεί να …τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα και ενδεχομένως μετέπειτα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Ο χρόνος θα δείξει…

eggrafo

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-3-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις