Logo

Άκυρη έκρινε το ΣτΕ τη μετάταξη υπαλλήλων στα δικαστήρια



 
 

dikasthrio 28-9-2014H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάσει της οποίας...

το καλοκαίρι του 2013 ενέκρινε την μετάταξη υπαλλήλων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια του Πειραιά.

Το ΣτΕ, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά, έκρινε ότι σύμφωνα με τον συνταγματικό κανόνα, για τη μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες στα δικαστήρια  απαιτείται, προηγουμένως, η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου των δικαστηρίων.

Για το λόγο αυτό, στο διά ταύτα της απόφασής της η Ολομέλεια του ΣτΕ αναπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο των δικαστηρίων του Πειραιά για να ακολουθεί η Συνταγματικά επιβεβλημένη διαδικασία και να κρίνει η ίδια η Δικαιοσύνη για τα προσόντα τους και την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται στα δικαστήρια με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή μετακινούνται προς αυτά μπορούν με βάση τις συνταγματικές διατάξεις για την Δικαιοσύνη να αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα υπό προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών, δεν μπορούν να ανεβαίνουν σε έδρες ακροατηρίων, ούτε να συμμετέχουν σε δικαστικά συμβούλια, καθώς τα καθήκοντα των μονίμων δικαστικών υπαλλήλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το δικαιοδοτικό έργο της δικαιοσύνης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-9-2014 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:


Κινδυνεύουν να ακυρωθούν δικαστικές αποφάσεις λόγω μη νόμιμης συγκρότησης των δικαστηρίων

Άκυρη έκρινε το ΣτΕ τη μετάταξη υπαλλήλων στα δικαστήρια

Τελευταίες Ειδήσεις