Logo

Αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για το Sea Diamond προτείνει ο εισαγγελέας



 
 

sea-diamond- 9-12-2014Μερική αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, το 2007 στη Σαντορίνη...

προτείνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Δασούλας.

Υπενθυμίζεται, ότι για την υπόθεση καταδικάστηκαν για πλημμελήματα τρία άτομα. Ειδικότερα, καταδικάστηκαν ο πλοίαρχος και ο ανθυποπλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου, ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises).

Το Τριμελές Εφετείο καταδίκασε το πλοίαρχο σε φυλάκιση 5 ετών, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Επίσης, τον καταδίκασε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια.

Επίσης, καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Στον ανθυποπλοίαρχο του Sea Diamond επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Μετά από αίτηση αναίρεσης των καταδικασθέντων, ο αντεισαγγελέας Α.Π. προτείνει να αναιρεθεί εν μέρει αναίρεση η εφετειακή απόφαση, λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογία.

Ειδικότερα, ο κ. Δασούλας αναφέρει ότι το Εφετείο δεν αιτιολόγησε την απόρριψη του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης που απέδιδε ως αίτιο του ναυαγίου την μη αποτύπωση στον χάρτη του σημείου που προσέκρουσε το πλοίο (στο χάρτη δεν φαινόντουσαν τα σημεία των αβαθών).

Ακόμη, επισημαίνει ότι υπάρχει στην εφετειακή απόφαση ασαφής και αντιφατική αιτιολογία ως προς τις ευθύνες του διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της επίμαχης εταιρείας.

Ο αντεισαγγελέας πρότεινε επίσης να αναιρεθεί εν μέρει η εφετειακή απόφαση για ορισμένες κατηγορίες -πράξεις που αφορούν τον πλοίαρχο και για τον υποπλοίαρχο (διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας, κλπ).

Παράλληλα, εισηγήθηκε ο κ. Δασούλας, να απορριφθεί η αναίρεση κατά το σκέλος που αφορούν την ρύπανση και την παράλειψη διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, καθώς είναι νόμιμα αιτιολογημένες.

Το τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Πρακτικά, σε περίπτωση που αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση θα παραπεμφθεί και πάλι στο Εφετείο Πειραιά η υπόθεση ως προς τα αφαιρετέα σημεία και ότι στην νέα δίκη απορριφθεί γίνεται αμετάκλητο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στον Άρειο Πάγο επισημάνθηκε ότι το 2015 παραγράφονται τα αδικήματα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-12-2014 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Στα "μαλακά" οι κατηγορούμενοι για το ναυάγιο του Sea Diamond - Οι ποινές που επέβαλε το Εφετείο


Τελευταίες Ειδήσεις