Logo

Στα "μαλακά" οι κατηγορούμενοι για το ναυάγιο του Sea Diamond - Οι ποινές που επέβαλε το Εφετείο



 
 

Sea DiamondΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του Βασίλη Τζήμτσου

Ένοχοι κρίθηκαν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond" για το ναυάγιο και τη βύθισή του στις 5 Απριλίου 2007...

ενώ ο αρχιπλοίαρχος της διαχειρίστριας εταιρείας Louis καταδικάστηκε για τη σοβαρή ρύπανση που προκλήθηκε στη Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά (με πρόεδρο τον Γιώργο Κόκκορη και Εφέτες τους Δημήτρη Αποστολόπουλο και Αντιγόνη Τζελέπη) έκρινε ένοχους τους τρεις κατηγορούμενους αλλά για επιεικέστερες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρωτόδικο δικαστήριο (Ιούλιος 2013) είχε καταδικάσει τον πλοίαρχο σε ποινή φυλάκισης 12 ετών και 2 μηνών για διατάραξη από ενσυνείδητη αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για ανθρώπους και επήλθαν θάνατοι, για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια κατά συρροή, παραμέληση διάσωσης εγγράφων και πολύτιμων πραγμάτων εν ώρα κινδύνου του πλοίου, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης από πρόθεση, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από ενσυνείδητη αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων και για πρόκληση ναυαγίου από πρόθεση με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα.

Τώρα καταδικάστηκε για τις παραπάνω πράξεις αλλά για απλή αμέλεια, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ποινές σε συνολική φυλάκιση 5 ετών, η οποία μετατράπηκε προς πέντε ευρώ ημερησίως.

Ο υποπλοίαρχος του Sea Diamond (που δεν ήταν παρών στη διαδικασία καθώς ταξιδεύει ως ναυτικός πλοίου) καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών και 2 μηνών για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Ο Γιώργος Κουμπενάς Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (σ.σ. υπό την τεχνική διαχείριση της ήταν το μοιραίο κρουαζιερόπλοιο) καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 8 έτη για το ίδιο αδίκημα αλλά από πρόθεση.

Στον Γ. Κουμπενά και στον υποπλοίαρχο οι ποινές επιβλήθηκαν με τριετή αναστολή.

Σε όλους τους κατηγορούμενους έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Υπέρ της μετατροπής των βαρύτερων αδικημάτων της ενσυνείδητης αμέλειας ή από πρόθεση σε αμέλεια είχε ταχθεί στην πρότασή του και ο εισαγγελέας της έδρας.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι (νόμιμοι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ο αξιωματικός ασφαλείας και ο επιθεωρητής του νηογνώμονα) αθωώθηκαν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-7-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις