Logo

Γερμανία: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση για 300.000 δολοφονίες στον «λογιστή του Άουσβιτς»



 
 

Groening 15-7-2015Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδίκασε γερμανικό δικαστήριο, τον 94χρονο πρώην φύλακα στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς, Όσκαρ Γκρένινγκ, για συνέργεια στη δολοφονία τουλάχιστον 300.000 Εβραίων, την περίοδο από το 1942 ως το 1944. Ο Γκρένινγκ, γνωστός και ως «λογιστής του Άουσβιτς», ήταν...

υπεύθυνος για την καταγραφή των αντικειμένων που κατάσχονταν από τους κρατούμενους και έχει αναγνωρίσει ότι φέρει «ηθική ενοχή».

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι δεν διευκόλυνε τη γενοκτονία, αλλά οι εισαγγελείς αντέταξαν ότι είχε βοηθήσει για την ομαλή λειτουργία του στρατοπέδου.

Στη διάρκεια της δίκης, η οποία διεξήχθη στη βόρεια γερμανική πόλη Λίνεμπουργκ, κατέθεσαν αρκετοί επιζήσαντες.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν ο Γκρένινγκ θα σταλεί στη φυλακή, τελικά, λαμβανομένου υπόψη του προχωρημένου της ηλικίας του. Είναι, πάντως, ένας από τους τελευταίους Ναζί που έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Η υπόθεση περιστράφηκε γύρω από το ερώτημα αν άτομα που είχαν διαδραματίσει ήσσονα ρόλο στην γενοκτονία από τους Ναζί, αλλά δεν είχαν σκοτώσει οι ίδιοι Εβραίους, μπορούν να κριθούν ένοχοι για κάποιο αδίκημα.

Ο Γκρένινγκ έχει συζητήσει δημοσίως τον ρόλο του στο Άουσβιτς, γεγονός που τον καθιστά σπάνια περίπτωση ανάμεσα στους πρώην Ναζί που έχουν πρσαχθεί σε δίκη. Έχει πει ότι αποφάσισε να μιλήσει για να σιωπήσουν εκείνοι που αρνούνται το Ολοκαύτωμα.

"Είδα τους θαλάμους αερίων. Είδα τα κρεματόρια" είχε πει στο BBC, σε ένα ντοκυμαντέρ για το Άουσβιτς, το 2005. "Ήμουν εκεί όταν γινόταν η επιλογή [για τους θαλάμους αερίων]".

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους Εβραίους της Ευρώπης, έχασαν τη ζωή τους μεταξύ του 1940 και του 1945 στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, στη ναζιστική-κατεχόμενη Πολωνία.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-7-2015 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Άρχισε η δίκη του «λογιστή του Άουσβιτς» [βίντεο+φωτο]


Τελευταίες Ειδήσεις