Logo

Γερμανία: Σε δίκη 94χρονος ναζί για τη δολοφονία 170.000 ανθρώπων στο Άουσβιτς



 
 

hanning 11-2-2016Ένας 94χρονος πρώην λοχίας των SS στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, δικάζεται στη Γερμανία για τη δολοφονία τουλάχιστον 170.000 ανθρώπων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Reinhold Hanning βρισκόταν σε υπηρεσία στο Άουσβιτς μεταξύ Ιανουαρίου 1943 και Ιουνίου 1944, ως υπεύθυνος...

για την επιλογή νεοφερμένων κρατούμενων (κυρίως Ούγγρων Εβραίων) που θα όδευαν προς εκτέλεση.

Ο Hanning έχει παραδεχθεί ότι ήταν φύλακας στο στρατόπεδο, αλλά αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή σε μαζικές δολοφονίες.

Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι ο 94χρονος σήμερα κατηγορούμενος νόμιζε ότι βρισκόταν σε φυλακή Πολωνών αντιφρονούντων και δεν είχε μπει ποτέ στην «γραμμή εκτέλεσης» των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Οι εισαγγελείς θα επικαλεστούν, μεταξύ άλλων, ένα χειρόγραφο βιογραφικό που είχε συντάξει για τους ανωτέρους του, την περίοδο εκείνη και στο οποίο τόνισε την πίστη του στον Χίτλερ.

Επιζώντες του Άουσβιτς πρόκειται να καταθέσουν σε βάρος του Hanning. "Οι καμινάδες ξερνούσαν φωτιά... Η μυρωδιά της ανθρώπινης σάρκας που καιγόταν ήταν τόσο απίστευτη, που κάποιος μπορούσε με το ζόρι να την αντέξει", είπε ένας από αυούς, ο 94χρονος Leon Schwarzbaum, στο Associated Press.

Ο Hanning θα δικαστεί στην πόλη Ντέτμολντ της Ρινανίας – Βεστφαλίας, από την οποία κατάγεται και η δίκη του θα είναι μια από τις τελευταίες του είδους της.

hanning1 11-2-2016Είναι ένας από τους τέσσερις ηλικιωμένους πρώην ναζιστικού φύλακες - τρεις άνδρες και μια γυναίκα - οι οποίοι πρόκειται να οδηγηθούν σε δίκη τους επόμενους μήνες.

Ο Hubert Zafke, 95 ετών, πρώην αξιωματικός των SS, έχει προγραμματιστεί να δικαστεί στο τέλος Φεβρουαρίου στο Βερολίνου, για συνέργεια σε 3.681 δολοφονίες. Υπηρετούσε στο ιατρικό προσωπικό του στρατοπέδου το 1944.

Άλλοι δύο που πιθανότατα θα δικαστούν εντός του έτους, είναι μια 93χρονη γυναίκα, που κατηγορείται για συνέργεια σε 260.000 δολοφονίες, επειδή υπηρέτησε ως χειριστής ασυρμάτου για τη διοίκηση του Άουσβιτς το 1944 και ένας 94χρονος, επισης φρουρός του στρατοπέδου, που κατηγορείται για 1.276 δολοφονίες.

Ο τελευταίος, ο οποίος δεν έχει ονομαστεί, δικάζεται σε δικαστήριο ανηλίκων, λόγω της ηλικίας του την περίοδο που υπηρετούσε.

Μέχρι πρόσφατα, οι εισαγγελείς είχαν την υποχρέωση να προσκομίσουν αποδείξεις ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν άμεσα στις δολοφονίες.

Αυτό άλλαξε το 2011, με την καταδίκη του John Demjanjuk, όταν ένας δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δραστηριότητές του ως εργαζόμενου στο στρατόπεδο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία, ισοδυναμούν με συνενοχή σε μαζική δολοφονία.

Πέρυσι, ένα γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Oskar Groening, 94 ετών, σε φυλάκιση 4 ετών, για συνέργεια στη δολοφονία τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων στο Άουσβιτς. Γνωστός ως "λογιστής του Άουσβιτς", ο Groening φέρεται ότι ήταν υπεύθυνος για την καταμέτρηση χαρτονομισμάτων που κατάσχονταν από κρατούμενους.

Συνολικά, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς από το ειδικό γραφείο για ναζιστικά εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας, στο Ludwigsburg, εξετάζουν 30 περιπτώσεις που αφορούν πρώην φύλακες Άουσβιτς.

Ωστόσο, αρκετές υποθέσεις δεν έχουν προχωρήσει, διότι οι δικηγόροι των υπόπτων ισχυρίστηκαν ότι οι πελάτες τους δεν είναι σε θέση να δικαστούν επειδή πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η κατασκευή του στρατοπέδου του Άουσβιτς άρχισε το 1940 και εκτάθηκε σε 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περίπου 1,1 εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν στις εγκαταστάσεις του. Άλλα θύματα ήταν Ρομά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ομοφυλόφιλοι, αντιφρονούντες, μη Εβραίοι Πολωνοί και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-2-2016 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Γερμανία: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση για 300.000 δολοφονίες στον «λογιστή του Άουσβιτς»


Τελευταίες Ειδήσεις