Logo

Δίκη Siemens: Οι ποινές - Καθείρξεις έως 15 έτη - Φυγόποινοι οι Χριστοφοράκος, Καραβέλας, Λυγινος, Όσβαντ



 
 

Σε ποινές κάθειρξης μέχρι και 15 έτη καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 22 κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση της Siemens.

Κάθειρξη 15 ετών επιβλήθηκε στον επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα κατά το επίδικο διάστημα Μιχάλη Χριστοφοράκο, τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαυρίδη και Έντουρτ Πιρέρ (υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής εταιρείας) και τον πρώην αντιπρόεδρο του ΟΤΕ Γιώργο Σκαρπέλη, κάθειρξη 14 ετών στα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργο Αργυρόπουλο, Δημήτρη Κουβάτσο και τον τραπεζικό υπάλληλο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, 13 έτη στα τότε στελέχη της Siemens Τόμας Κάνσουιντ, του ΟΤΕ Παναγιώτη Νικάκη και στη σύζυγο του καταζητούμενου πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα, Μάρθα Καραβέλα, 12 έτη στο τότε στέλεχος του ΟΤΕ Δημήτρη Γυφτόπουλο και τον τραπεζικό υπάλληλο Φάνη Λυγινό, 10 έτη στα τότε στελέχη της Siemens Αλέξανδρο Αθανασιάδη και του ΟΤΕ Νικόλαο Νίντο, 7 έτη στα τότε στελέχη της Siemens Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν, Φρανς Ρίχτερ και κάθειρξη 6 ετών στους επιχειρηματίες με παρένθετο ρόλο  στους οποίους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, Γιώργο Καλδή και Αλέξανδρο Λέτσα.

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ελαφρυντικά σε 7 από τους 22 κατηγορούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα 15 έτη κάθειρξη είναι η μεγαλύτερη ποινή η οποία μπορούσε να επιβληθεί στους κατηγορούμενους με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα.

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Σκεπαρνιά είχε επισημάνει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκιών στη χώρα μας.

Στη φυλακή 3 από τους καταδικασθέντες

Τρείς από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση με τα "μαύρα ταμεία" της Siemens, οδηγούνται στη φυλακή καθώς το δικαστήριο δεν τους έδωσε αναστολή στην ποινή τους μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Οι τρεις που θα οδηγηθούν στις φυλακές είναι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Πρόδρομος Μαυρίδης, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης και Μάρθα Καραβέλα, σύζυγος του φυγόδικου στελέχους της γερμανικής εταιρείας Χρήστου Καραβέλα.

Το ανασταλτικό δεν δόθηκε, επίσης, στον σύζυγο της Χρήστο Καραβέλα που διαφεύγει στο εξωτερικό, στον άλλοτε ισχυρό άνδρας της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο που ζει στη Γερμανία και δεν παρέστη στη δίκη, όπως άλλωστε και οι Φάνης Λυγινός που δεν είναι εδώ, και Ζαν Κλώντ Οσβαλντ που διέφυγε, επίσης, στο εξωτερικό, παραβιάζοντας το "βραχιολάκι" που του είχε δοθεί.

Για για τους Γερμανούς υπηκόους πρώην στελέχη της μητρικής Siemens δοθηκε ανασταλή στην έκτιση της ποινής τους.

Αναστολή δόθηκε και σε πρώυην στελέχη του ΟΤΕ με χρηματική εγγύηση από 80 έως100.000 ευρώ. Χρηματικές εγγυήσεις ύψους 30.000 ευρώ επιβλήθηκαν και στους επίχειρηματίες Γιώργο Λέτσα και Αλέξανδρο Καλδή μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Ας σημειωθεί πως η δίκη αφορούσε σύμβαση του ΟΤΕ με τη Siemens πριν από 21 χρόνια. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης για τα "μαύρα ταμεία" της Semens διήρκησε 14 χρόνια και η δίκη πάνω από τρία χρόνια!

Κατά την πολυετή δικαστική έρευνα δεν ανέκυψαν ποινικές ευθύνες για πολιτικούς, ενώ το δικαστήριο με την απόφαση του απήλλαξε τον κατηγορούμενο Θεόδωρο Τσουκάτο, ταμία του ΠΑΣΟΚ κατά το επίδικο διάστημα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-12-2019 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Δικαστικά