Logo

Έφοδος Εισαγγελέα στην κλινική "Ταξιάρχαι" για τους θανάτους και τα κρούσματα κοροναϊού



 
 

Στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαου Αντωναράκου βρέθηκε η κλινική "Ταξιάρχαι" στο Περιστέρι όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις ασθενείς από τον κοροναϊό, ενώ νοσούν ακόμα 37 ασθενείς και εργαζόμενοι.

Ο εισαγγελικός λειτουργός διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της κλινικής, μπροστά στο ενδεχόμενο να μην τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας των ασθενών και του προσωπικού εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Παράλληλη έρευνα έχει ξεκινήσει και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής έχει αρχίσει να εξετάζει ιατρικούς φακέλους και αρχεία της κλινικής.

Ειδικότερα, θα διενεργήσει αυτοψία και θα παραδώσει το σχετικό πόρισμα με τα συμπεράσματά του στον εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος σχηματίζει δικογραφία.

Έρευνα θα γίνει και στη νευροψυχιατρική κλινική "Κασταλία" στο Ελληνικό, όπου επίσης εντοπίστηκαν κρούσματα κοροναϊού.

Σύμφωνα με την εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη, θα ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον Ποινικό Κώδικα «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  • Με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  • Με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  • Με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  • Με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-4-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά