Logo

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Στη Δικαιοσύνη το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα - Τι ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου



 
 

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διαβιβάστηκε το πόρισμα του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε να περιληφθεί στη σχηματιζόμενη δικογραφία το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας πλέΔιοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου.

Αναλυτικότερα, στα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών που διερευνούν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς - βρίσκεται από χθες το πόρισμα του  ανεξάρτητου πραγματογνώμονα  πυραγού, που αριθμεί πάνω από 100 σελίδες. 

Το επίμαχο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, ωστόσο δεν αποδίδει ευθύνες σε πρόσωπα, κάτι που αναμένεται να κάνουν οι εισαγγελείς ολοκληρώνοντας την έρευνά τους. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την έρευνα διενεργούσε αρχικά μόνη της η εισαγγελέας, Βαρβάρα Γνεσούλη και στη συνέχεια ανέλαβε ενεργό ρόλο ο απερχόμενος πλέον  προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος. Το τελευταίο διάστημα στο σχηματισμό της ογκωδέστατης δικογραφίας  συμμετείχαν και οι αντεισαγγελείς Πρωτοδικών Ν. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος, οι οποίοι θα συνεχίσουν μαζί με την κ. Γνεσούλη τη διεξαγωγή της έρευνας, καθώς ο κ. Ζαγοραίος προήχθη και μετακινείται στην Εισαγγελία Εφετών, ενώ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθηνας θα αναλάβει νέος προϊστάμενος που εξελέγη κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με έγγραφη παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ζήτησε να περιληφθεί στη δικογραφία και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, το οποίο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι εισαγγελείς πριν προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους. 

Ακυρώνεται το περί "κατεπείγουσας" έρευνας;

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας την ενέργεια της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού διερωτώνταν αν αυτή η παραγγελία στην ουσία ακυρώνει το χαρακτηρισμό της εν λόγω έρευνας ως "κατεπείγουσας" καθώς  η εντολή για πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων στην πυρκαγιά φορέων δόθηκε από την επιθεωρήτρια στις 6 Σεπτεβρίου, κάτι που σημαίνει ότι το σχετικό πόρισμα θα αργήσει να συνταχθεί. Για παράδειγμα, έλεγαν, το πορισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τη Μάνδρα εκδόθηκε σχεδόν 8 μήνες μετά τις πλημμύρες. 

Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν ότι με βάση  τα έως τώρα δεδομένα μετά το πόρισμα του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής οι εισαγγελικές αρχές θα ήταν έτοιμες για το επόμενο βήμα της έρευνάς τους, δηλαδή την κλήση υπόπτων για παροχή εξηγήσεων, κίνηση που τώρα θα καθυστερήσει, αφού οι εισαγγελείς θα πρέπει να αναμένουν τη διαβίβαση του πορίσματος από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. 

Μάλιστα,  πριν τη διαβίβαση της εντολής της κ. Δημητρίου ο κ. Ζαγοραίος φέρεται ότι είχε προχωρήσει σε κατασχέσεις αποδεικτικού υλικού και είχε σχηματίσει δικογραφία η οποία έβαινε προς περαίωση με την κλήση για παροχή εξηγήσεων  (ανωμοτί καταθέσεων) δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής ως υπόπτων για τη διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς βεβαιώσεως, που  συνίσταται στην παροχή αναληθών στοιχείων προς τις εισαγγελικές αρχές. 

Νέα Δημοκρατία: Αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών η εντολή της κ. Δημητρίου

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, χαρακτηρίζει αδιανόητη την είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Μάλιστα, επισημαίνι ότι η κ. Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευύνη για αυτή την εξέλιξη προσθέτοντας πως  «η εντολή της συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης».

Όπως αναφέρει η ΝΔ είναι πέρα από κάθε  νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου και αυτό γιατί όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Καταλήγοντας η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της: «Η ΝΔ καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες» .

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-9-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά