Logo

Στη Βουλή η δικογραφία για το C4i - Κατάθεση για χρηματισμό πρώην υπουργού



 
 

Εντός των επομένων ημερών, ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής, Δημήτρης Ορφανίδης, αναμένεται να στείλει στην εθνική αντιπροσωπεία στοιχεία για δωροδοκία πολιτικού προσώπου που αφορούν στην ανάθεση του έργου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων στην αμερικανική SAIC, το 2003. Ο Δημήτρης Ορφανίδης, ως γνωστόν, χειρίζεται την υπόθεση του συστήματος C4i.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εφετείο, πριν περίπου ένα μήνα προσήλθε αυτοβούλως στο γραφείο του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, Δημήτρη Ορφανίδη πρόσωπο που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση του επίμαχου συστήματος.

Ο μάρτυρας, του οποίου η ιδιότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, φέρεται να κατέθεσε στον Δημήτρη Ορφανίδη στοιχεία για παράνομες αμοιβές συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου. Η κατάθεση του μάρτυρα φέρεται, επίσης, να αφορά υπουργό της τότε κυβέρνησης που ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τον ανακριτή της υπόθεσης να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να αποστείλει στην Βουλή την δικογραφία προκειμένου να αξιολογηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του κατονομαζόμενου πολιτικού.

Η έρευνα του Δημήτρη Ορφανίδη για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας έχει ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος της λειτουργικότητας του. Η δικογραφία αυτή, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Σεπτέμβριο του 2017, εξετάζεται πλέον ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η δίκη

Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνολικά 18 πρόσωπα κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και πρώην στελέχη της γερμανικής και ελληνικής Siemens κλπ.

Αντικείμενο της δίκης είναι ουσιαστικά η παραλαβή του συστήματος C4i, σε χρονικό διάστημα από 2007-2009 και τροποποιήσεις συμβάσεων. Τα αδικήματα που, ανά περίσταση αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, αφορούν δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απιστία όσον αφορά πρώην στελέχη υπουργείων κ.α , με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας του κ. Ορφανίδη αφορά την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία SAICTEAM με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιλέγει το 2003 η συγκεκριμένη κοινοπραξία έναντι άλλων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα μάλλον συμπίπτει με την κίνηση της επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Χρήματος, Άννας Ζαίρη , με την οποία διέταξε το άνοιγμα των λογαριασμών της οικογένειας Σημίτη, δυο πρώην υπουργών του στο Δημόσιας Τάξης και ενός μεσάζοντα όπλων.

Τραπεζικοί λογαριασμοί

Συγκεκριμένα διατάσσεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως -από το 2001 έως το 2003, του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Ευάγγελου Μαλαίσιου, καθώς και της συζύγου του, ενώ άνοιγμα λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Σπύρο Σημίτη, καθώς και για τον Λουκά Ρωμανό, υπάλληλο της εταιρίας Thales στην Ελλάδα.

Το άνοιγμα των λογαριασμών, διατάχθηκε λίγες μέρες μετά την πληροφορία για επικείμενη κατάθεση στην ελληνική δικαιοσύνη, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, του Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρίας Thales, ο οποίος είχε μιλήσει για παράνομες πληρωμές στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του εκσυχρονισμού των φρεγατών και του C4i. Για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών έχει ήδη προφυλακιστεί ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Ο Γάλλος, εναντίον του οποίου έχουν υπάρξει πολλές προσφυγές και καταδίκες στας Γαλλικά Δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και από τον Γιάννο Παπαντωνίου, είχε παραδεχτεί ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προορίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και όλο τον φάκελο για την υπόθεση της Siemens, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν τεθεί υπόψιν του Κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία για την υπόθεση του C4i, θα ζητήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία ζητεί απαντήσεις σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του C4i και κατέθεσε αναφορά στην κυρία Δημητρίου με θέμα «ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο».

Την αναφορά υπογράφουν οι βουλευτές, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Θεόδωρος Παπαθεoδώρου και Γιάννης Κουτσούκος.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών της ΔΗΣΥ επικαλείται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1732/2018) με το οποίο στάλθηκαν 18 κατηγορούμενοι στο εδώλιο και το οποίο όπως αναφέρουν υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ.

Οι υπουργοί στους οποίους αναφέρεται το ΔΗΣΥ είναι οι κ.κ. Παυλόπουλος, Πολύδωρας και Μαρκογιαννάκης. Με την αναφορά τους, οι βουλευτές γνωστοποιούν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα ερωτήματα που έχουν απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα και καταλήγουν:

Τη στήριξή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζει με ανακοίνωσή του το Μαξίμου, κόντρα στο ΚΙΝΑΛ και αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ν.Δ.

Από την πλευρά της η ΝΔ με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι “δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας” και διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος στην επιχείρηση της κυβέρνησης “επιστροφή στο παρελθόν”..

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά απάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατηγορία ότι εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το βούλευμα για το C4i.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-11-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά