Logo

Κοροναϊός: Στους 49 οι νεκροί στην Ελλάδα - 1.314 τα κρούσματα - Συνεχής ενημέρωση [βίντεο]



 
 

Αυξάνεται η λίστα των θανάτων από τον κοροναϊό στην Ελλάδα, καθώς ακόμα τέσσερις συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε την Τρίτηυ 7 νέους θανάτους, που ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 49. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, ενώ 37 από αυτούς είναι άντρες και πάνω από το 96% είχαν υποκείμενο νόσημα.

Ο καθητης της λοιμωξιολογίας, ανακοίνωσε, επίσης,  82 νέα κρούσματα, που προστίθενται στα ήδη υπάρχονται και ανεβάζουν το σύνολό τους στα 1.314. 

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ έφθασαν τους 85 . Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη, ενώ το 57% από αυτούς έχουν υποκείμενο νόσημα.

20 κρούσματα κοροναϊού στο φέρυ μπόουτ "Ελ. Βενιζέλος"

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ύπαρξη 20 κρουσμάτων στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της ΑΝΕΚ. Tα 383 άτομα που βρίσκονταν στο πλοίο ελέγχθηκαν από ομάδα του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την πολιτική προστασία. 

Όπως είπε οι θάνατοι αυξάνονται, όχι με τους ρυθμούς που βλέπουμε σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δείχεν την επιθετικότητα αυτού του ιού. 

Τέλος, έχουν γίνει έως σήμερα 16, 732 εργαστηριακά τεστ, ενώ 6 συμπολίτες μας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η χρήση μάσκας

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε αυτή την επιδημία μετά και από την επανατοποθέτηση τη Δευτέρα του ΠΟΥ τόνισε: «Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να συστήνει το να μην φορούν μάσκες οι άνθρωποι που δεν νοσούν ή δεν φροντίζουν κάποιον άρρωστο. Είναι ξεκάθαρο πως οι περισσότεροι δεν τις χρησιμοποιούν σωστά και αυτό είναι πιο επικίνδυνο. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την απαραίτητη απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες».

Σχετικά με την αλλοδαπή γυναίκα που πήγε να γεννήσει σε νοσοκομείο και διαβιούσε σε δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα και βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, υπογράμμισε πως ιχνηλατούνται οι επαφές της και έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για τους διαμένοντες και τους εκεί εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι πρόσωπο υψηλής έκθεσης, γυναίκα, που συζούσε με τη γυναίκα που γέννησε. εξετάσθηκε και βρέθηκε ότι δεν είναι φορέας του ιού. 

Αύξηση θερμοκρασίας και διασπορά του ιού

Σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και την επίδρασή της στη διασπορά του ιού, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως υπάρχουν βασικά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κάτι που ισχύει και για την οικογένεια των κοροναϊών.

Ο λοιμωξιολόγος εξεφρασε την ελπίδα πως θα συμβεί το ίδιο με τον νέο κοροναϊό, και θα μειωθεί η διασπορά και η επιβίωσή του στο περιβάλλον της πατρίδας μας, αν και δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα γιατί δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία. 

Παραμένοντας στο ίδιο θέμα υπογράμμισε ότι ένα άλλο στοιχείο που δεν υπολογίζεται είναι ότι ο ιός κυκλοφορεί σε άλλες χώρες που χαρακτηρίζονται από διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, και μπορεί να εισάγεται στην Ελλάδα από εκείνες. 

Οι νεκροί

Ένας 51χρονος κάτοικος της Εορδαίας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, είναι το τελευταίο θύμα του COVID-19.

Ο μεσήλικας που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, είχε νοσηλευτεί αρχικά στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ όπου κατέληξε σήμερα.

Πρόκειται για το έβδομο θάνατο από την περιοχή της Κοζάνης.

Τα ξημερώματα είχε χάσει τη ζωή του ακόμα ένας άνθρωπος στο νομό. Πρόκειται για 79χρονο που νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και πέθανε μετά από ολιγοήμερη μάχη με το θανατηφόρο ιό.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μετρά επτά νεκρούς. Οι τρεις προηγούμενοι νεκροί ήταν από την Δαμασκηνιά και την Δραγασιά και οι δυο από την Σιάτιστα.

Στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας νοσηλεύονται συνολικά 10 ασθενείς και 5 στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης.

Το μόνο θετικό νέο είναι πως ένας 62χρονος πήρε σήμερα εξιτήριο από το Μποδοσάκειο.

Εκτός από τα δύο θύματα από την περιοχή της Κοζάνης, σήμερα, Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους ακόμα δύο συνάνθρωποι μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων σε 47 σε σχέσημε την χθεσινή ημέρα.

Το πρωί της Τρίτης κατέληξαν ένας 78χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και μια 82χρονη στον "Ευαγγελισμό".Εξάλλου, τα ξημερώματα ένας 79χρονος.

Χθες, Δευτέρα, είχαν χάσει τη ζωή τους ακόμα πέντε συνάνθρωποι μας.

Ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαίωσε στην χθεσινή απογευματινή ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών, τον συνολικό αριθμό των 44 μέχρι χθες νεκρών, επισημαίνοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 71 έτη. Πρόσθεσε ότι οι νεκροί είναι 32 άνδρες και 11 γυναίκες. Πάνω από το 90% από όσους πέθαναν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή άνηκαν στην ευπαθή ομάδα άνω των 70 ετών.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίες ανακοίνωσε, επίσης, 56 νέα κρούσματα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στη χώρα μας στα 1.212.

Συναγερμός στο κέντρο μεταναστών Ριτσώνας και στο Αλεξάνδρα

Στο μεταξύ συναγερμός σήμανε σήμερα, Τρίτη, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα όπου γέννησε την Κυριακή με καισαρική τομή μία γυναίκα που είναι θετική στον κοροναϊό.

Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγος της έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ζευγάρι διαμένει στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας.

Πάντως, το τεστ που έγινε στο βρέφος, βρέθηκε αρνητικό.

Στο νοσοκομείο έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα με τους γιατρούς και νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή με τη "θετική" μητέρα, να έχουν τεθεί σε οικειοθελή καραντίνα.

Παράλληλα, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν μεταβεί στο κέντρο μεταναστών στη Ριτσώνα και ξεκίνησε ιχνηλάτηση των επαφών του ζευγαριού. Ερευνάται εάν η γυναίκα κόλλησε τον ιό στη δομή ή μετά τη μετάβασή της στο νοσοκομείο.

Στη δομή της Ριτσώνας έχουν δημιουργηθεί χώροι υγειονομικής απομόνωσης για την παραμονή εκεί τυχόν ύποπτων κρουσμάτων.

"Θετικός" εργαζόμενος στο Κέντρο Υγείας Εχίνου

Θετικός στο κοροναϊό βρέθηκε σήμερα, Τρίτη, εργαζόμενος στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, περιοχή που έχουν παρουσιαστεί αλλεπάλληλα κρούσματα του COVID-19 και για το λόγο αυτό έχει τεθεί η περιοχή σε καραντίνα.

Το Κέντρο Υγείας έκλεισε, ενώ αποφασίστηκε να διαμορφωθεί το Αμοιρίδιο Αθλητικό Κέντρο ως χώρος για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού.

Οι 33 εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας τέθηκαν σε καραντίνα μίας εβδομάδας.

Προσβλήθηκαν πέντε στρατιωτικοί

Την ίδια ώρα επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα στον Στρατό, δύο στην Ξάνθη και δύο στη Θεσσαλονίκη. Οι τέσσερις ασθενείς έχουν τεθεί σε κατ' οίκον καραντίνα.

Εξάλλου, στην Χίο θετικός βγήκε στο τεστ και 37χρονος στρατιωτικός στο νησί. Έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση των επαφών του, καθώς δεν είχε μετακινηθεί από το νησί.

Ερευνάται κατά πόσο έχει κολλήσει από νεοσύλλεκτους στο στρατόπεδο όπου υπηρετεί.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-3-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις