Logo

Euroferry Olympia: Αγνοούμενος βρέθηκε ζωντανός στην πρύμνη - «Ακούω φωνές», είπε στους διασώστες [βίντεο+φωτο]



 
 

Επιβάτης εντοπίστηκε την Κυριακή ζωντανός στην  πρύμνη του Euroferry Olympia, του πλοίου στην Κέρκυρα που καίγεται από την Παρασκευή.

Ο διασωθείς είναι Λευκορώσος, -  και όχι Λιθουανός όπως είχε διαρρεύσει αρχικά - που οδηγούσε φορτηγό με λιθουανικές πινακίδες. Είναι καλά στην υγεία του, έκανε σήμα στους διασώστες  και κατέβηκε μόνος του από τις σκάλες.

«Ευτυχώς ζω! Πείτε μου ότι ζω»

«Ευτυχώς ζω! Πείτε μου ότι ζω. Άκουγα κι άλλους ζωντανούς Μέχρι και αργά τα μεσάνυχτα και νωρίς το πρωί άκουγα φωνές ανθρώπων από το πλοίο»,  φέρεται να είπε o 21χρονος Λευκορώσος, μετά από 54 ώρες εγκλωβισμού, στους διασώστες και στους λιμενικούς.

Ο διασωθείς μεταφέρθηκε με πλοιάριο του λιμενικού στο λιμάνι της Κέρκυρας, για να διακομιστεί στο νοσοκομείο του νησιού όπου και νοσηλεύονται ακόμα άλλα 4 άτομα μεταξύ αυτών κι ένας Βούλγαρος που είναι διασωληνωμένος.

Η κάμερα κατέγραψε τη στιγμή της μεταφοράς του, όπου ο νεαρός κατέβηκε από το ασθενοφόρο του λιμενικού χαμογελαστός κι έδειχνε καλά στην υγεία του, ωστόσο δεν έκανε κάποια δήλωση

Οπως έγινε  γνωστό ο εν λόγω διασωθείς περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των 12 αγνοουμένων. 

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, υπάρχουν πληροφορίες για 4-5 επιπλέον επιζώντες στο πλοίο

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου μιλώντας στην εκπομπή «Με Νέα Ματιά» της ΕΡΤ, ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία και για άλλους επιζώντες. «Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κατάφερε υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες να βγει στο κατάστρωμα και να ειδοποιήσει τα στελέχη του λιμενικού και της πυροσβεστικής που ήταν σε πλοία ώστε να μπορέσει να διασωθεί μας δίνει ελπίδες ότι μπορεί κι άλλοι από τους αγνοούμενους να είναι εκεί πέρα».

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο Euroferry Olympia, πάνω από 48 ώρες μετά το ξεκίνημα της φωτιάς, δε μπορεί να προσεγγιστεί από διασώστες, καθώς η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ υψηλή.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, οι δυνάμεις θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ώρες για την διάσωση και των υπόλοιπων αγνοούμενων.

Ο επικεφαλής της ομάδας ΕΜΑΚ που επιχειρεί στο σημείο μίλησε στον ΣΚΑΪ λέγοντας πως υπάρχει υψηλό θερμικό φορτίο αλλά και πολλά επικίνδυνα αέρια που κάνουν το πλοίο απροσπέλαστο.

«Όταν φτάνουμε κοντά, πέρα από την υψηλή θερμοκρασία, η μυρωδιά από τις εκπομπές αερίων είναι ανυπόφορη».

Τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα του αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος παραμονής στο πλοίο. «Δεν μπορούμε να μένουμε παραπάνω από 10-15 λεπτά. Αν πέσει το θερμικό φορτίο και περιοριστεί η τοξικότητα των αερίων, θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε, να κάνουμε διανοίξεις», τόνισε.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με ειδικούς, η θερμοκρασία στο εσωτερικού του πλοίου τώρα αγγίζει τους 2.000 βαθμούς! Κάτι που δυστυχώς μειώνει πολύ τις πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι.

Η κατάθεση του Λευκορώσου οδηγού – Έτσι κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να επιζήσει στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia, περιέγραψε στους άνδρες του Λιμενικού ο 21χρονος Λευκορώσος.

“Όταν ξέσπασε η φωτιά κοιμόμουν. Όταν ξύπνησα και κατάλαβα ότι ξέσπασε φωτιά, προσπάθησα να βρω δίοδο διαφυγής. Δεν τα κατάφερα. Υπήρχε πολύ υψηλή θερμοκρασία και αποφάσισα να μείνω στην καμπίνα του φορτηγού. Έμεινα για δύο ημέρες και άναβα τα φώτα του φορτηγού σποραδικά για να βλέπω τι γίνεται, γιατί φοβόμουν μην πιάσει φωτιά στο γκαράζ που βρισκόμουν” κατέθεσε ο Λευκορώσος οδηγός, σύμφωνα με τον ΑLPHA.

“Άκουγα συνέχεια θορύβους αλλά δεν μπορώ να ξέρω από πού προέρχονταν. Βγήκα την τρίτη ημέρα που κατάλαβα ότι είχε πέσει η θερμοκρασία και για να σιγουρευτώ έπιασα τις λαμαρίνες με τα χέρια μου. Έψαχνα στα τυφλά και τελικά είδα μια πινακίδα με την ένδειξη “έξοδος κινδύνου” και την ακολούθησα”, είπε στους λιμενικούς.

Οι Λιμενικοί εκτιμούν πως τρία ήταν τα στοιχεία που τον κράτησαν στη ζωή. Πρώτον ότι βρισκόταν στο γκαράζ – 1 όπου δεν είχε εκδηλωθεί φωτιά. Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο deck του πλοίου. Δεύτερον, τα γκαράζ κλείνουν αεροστεγώς με αποτέλεσμα να μην μπει μεγάλη ποσότητα καπνού στο εσωτερικό του γιατί τότε θα κινδύνευε από τις αναθυμιάσεις. Τέλος, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ψυχραιμία του, καθώς αν και ο Λευκορώσος είναι μόλις 21 ετών αντέδρασε πολύ ψύχραιμα.

Ο 21χρονος νοσηλεύεται  για προληπτικούς λόγους, στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.  Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, «ο 21χρονος φέρει μόνο ενδείξεις αφυδάτωσης, ενώ του γίνονται όλες οι εξετάσεις».

 

Βόρεια της Κέρκυρας το πλοίο

Το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο στα βόρεια της Κέρκυρας ενώ και σήμερα γίνονται ρίψεις νερού σε περιφερειακά σημεία του πλοίου και όχι στο εσωτερικό του, προκειμένου να επιτευχθεί ψύξη αλλά και να μην διαταραχθεί η ευστάθειά του.

Εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επιχείρηση από ειδική ομάδα επί του πλοίου για τον εντοπισμό των υπολοίπων 11 αγνοουμένων αν το θερμικό και τοξικό φορτίο πέσει.

Η μετακίνηση του πλοίου στο συγκεκριμένο σημείο κρίθηκε αναγκαία λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών στη θαλάσσια περιοχή αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύει να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να σε προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

Περιμετρικά του πλοίου βρίσκονται πέντε ρυμουλκά, πλοιάριο της Πυροσβεστικής και δύο πλωτά του Λιμενικού. Επίσης επιχειρεί ελικόπτερο.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της “Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ)” έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA: Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).

Νέα επιχείρηση διάσωσης: Πυροσβεστική,ΕΜΑΚ και ιδιώτες διασώστες

Νέα μεγάλη επιχείρηση αρχίζουν αυτή την ώρα ομάδες της ΕΜΑΚ, αλλά και ιδιώτες διασώστες για τον εντοπισμό των 11 αγνοούμενων του πλοίου Euroferry Olympia.

Μάλιστα νωρίτερα, στελέχη του λιμενικού και της ΕΜΑΚ είχαν στην διάθεση τους πληροφορίες από ιδιωτική εταιρεία, οι οποίες όμως προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί,  για 4 με 5 ακόμα επιζώντες. 

Στο μεταξύ, ο 21χρονος Λευκορώσος που βρέθηκε ζωντανός σήμερα λίγο πριν τις 9 το πρωί, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας για προληπτικό έλεγχο, καθώς ήταν εγκλωβισμένος στο φλεγόμενο πλοίο για σχεδόν 54 ώρες.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου Κέρκυρας, ο 21χρονος Λευκορώσος που διασώθηκε το πρωί είναι πολύ καλά στην υγεία του και το μόνο που διαπιστώθηκε είναι μια ελαφρά αφιδάτωση. 

Μια γυναίκα από το προσωπικό που τον εξέτασε και ήξερε ρώσικα, τον ρώτησε τι ακριβώς άκουσε και ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι άκουσε 4-5 φωνές μέσα στο πλοίο. 

Επιπλέον, σε λίγη ώρα αποσωληνώνεται ο 65χρονος από τη Βουλγαρία που είχε διασωθεί μαζί με έναν Αφγανό από το φλεγόμενο πλοίο το βράδυ της Παρασκευής.

«Σήμερα ελπίζουμε να έχουμε ευχάριστα νέα. Ο Λευκορώσος μπήκε στην πνευμονολογική κλινική για ενυδάτωση και περαιτέρω εξετάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής του νοσοκομείου. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-2-2022 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις