Logo

Πρόστιμο 50 εκ. ευρώ στη Vodafone για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών



 
 

vodafone 7-1-2013Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε την εκ νέου επιβολή προστίμου στη Vodafone, για...

το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόστιμο είναι χαμηλότερο από αυτό που είχε επιβληθεί αρχικά - έφθανε τα 76 εκατ. ευρώ - και ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΔΑΕ έλαβε την απόφαση για την εκ νέου επιβολή προστίμου κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομελειάς της, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η επίμαχη απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί και να κοινοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Vodafone.

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν, ότι η διαδικασία επαναβεβαίωσης του προστίμου επισπεύσθηκε - γεγονός που καταδεικνύεται από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας μέσα στην εορταστική περίοδο - πιθανότατα λόγω της λήξης της θητείας του προέδρου και του αντιπροέδρου της ΑΔΑΕ Ανδρέα Λαμπρινόπουλου και Κωνσταντίνου Μαραβέλα, αντίστοιχα, στις 3 Ιανουαρίου 2013.

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν, ότι θα ήταν νομικά αβέβαιη η τυχόν επανάληψη της διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων στη Vodafone μετά την αλλαγή προέδρου και αντιπροέδρου.

Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επιβλήθηκε στη Vodafone πρόστιμο ύψους 76 εκατ. ευρώ με απόφαση που λήφθηκε από την ΑΔΑΕ στις 14 Δεκεμβρίου 2006.

Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2009, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από προσφυγή της Vodafone, ακύρωσε την επιβολή του προστίμου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, το πρόστιμο έπρεπε να ακυρωθεί γιατί η ΑΔΑΕ λειτούργησε ως οιονεί δικαστήριο, αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το Ελληνικό δημόσιο επέστρεψε το πρόστιμο των 76 εκατ. ευρώ στη Vodafone, χωρίς μάλιστα η τελευταία να το ζητήσει. Η απόφαση, ωστόσο, του ΣτΕ επέβαλλε την έντοκη επιστροφή του προστίμου.

Θα πρέπει, ακόμη, να σημειωθεί ότι για το ποινικό μέρος του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας .

Επίσης, έχει ανασυρθεί από το αρχείο και διερευνάται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ο φάκελος του 39χρονου υπαλλήλου της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στο σπίτι του το Μάρτιο του 2005 και αρχικά ο θάνατός του είχε χαρακτηριστεί αυτοκτονία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-1-2013 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Ανατροπή στην υπόθεση αυτοκτονίας του Κώστα Τσαλικίδη;

Δεν οφείλεται σε δηλητηρίαση με τοξική ουσία ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη

Ασκήθηκαν διώξεις για τις υποκλοπές στη Vodafone


Τελευταίες Ειδήσεις