Logo

Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 έτη κάθειρξη στους δύο κατηγορούμενους [βίντεο+φωτο]



 
 

Με ομόφωνη απόφαση του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλε την Παρασκευή ισόβια και δεκαπέντε έτη κάθειρξη, σε κάθε έναν από τους δύο κατηγορούμενους για τον βιασμό και την στυγερή δολοφονία  της Ελένης Τοπαλούδη.

Οι κατηγορούμενοι άκουσαν την ετυμηγορία του δικαστηρίου χωρίς να αντιδράσουν, ενω το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου. «Εδώ είναι δικαστήριο, είναι δίκη, δεν είναι παράσταση και πρέπει να σέβεστε τη διαδικασία», είπε.

Την ίδια ποινή είχε προτείνει λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας, Αριστοτελία Δόγκα, η οποία, αφού το δικαστήριο απέρριψε όλα τα αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών, είχε ζητήσει την επιβολή των βαρύτερων ποινών που προβλέπει ο νόμος.

Η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τους πολίτες που παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης και οπωσδήποτε από τους τραγικούς γονείς της 21χρονης φοιτήτριας.

Η απόφαση επί της ενοχής

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και επί της ενοχής των δύο κατηγορουμένων για το βιασμό και τη δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο

Οι δικαστές και οι ένορκοι έκαναν δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας Αριστοτελίας Δόγκα για την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων, του 23χρονου Ροδίτη και του 21χρονου αλβανικής καταγωγής για τα κακουργήματα του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού.

Στη συνέχεια αγόρευσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων οι οποίοι ζήτησαν ελαφρυντικά για τους πελάτες τους.

Αυτήν την ώρα το δικαστήριο συνεδριάζει για την επιβολή των ποινών.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στη δικαστική αίθουσα, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε ζητήσει να υπάρξει απόλυτη ησυχία.


 

Το ξέσπασμα της μητέρας της Ελένης Τοπαλούδη

Πάντως, μετά από λίγο, η μητέρα της άτυχης φοιτήτριας ξέσπασε, κατά την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Ροδίτη κατηγορούμενου ο οποίος ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών για τον εντολέα του.

Αυτό προκάλεσε την οργή της μητέρας της άτυχης φοιτήτριας.

«Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό, 17 χρόνων, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου» φώναζε η μητέρα.

Η ίδια αποχώρησε από την αίθουσα εμφανώς αναστατωμένη, ενώ το ακροατήριο τη χειροκροτούσε.

Η μητέρα αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας και με το ακροατήριο να την χειροκροτεί.

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές που η μητέρα βγαίνοντας έξω από το δικαστήριο είδε μέλη φεμινιστικών οργανώσεων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς. Αρκετές γυναίκες φώναζαν συνθήματα ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία για τη δολοφονία και τον βιασμό της κοπέλας.

 

Η μητέρα της Ελένης προσπάθησε να ξεφύγει από όσους την κρατούσαν για να την ηρεμήσουν και κατευθύνθηκε προς τις συγκεντρωμένες γυναίκες φωνάζοντας: «Η ζωή μου καταστράφηκε. Πού είναι οι άντρες με μπέσα».

Δείτε το βίντεο με τον σπαραγμό της χαροκαμένης μάνας

Εισαγγελέας: Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Να μην γίνει δεκτό κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, ζήτησε από τους δικαστές η εισαγγελέας της Έδρας Αριστοτέλεια Δόγκα, υποστηρίζοντας πως «δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό».

Η εισαγγελέας ανέφερε πως οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι σε όλη τη διάρκεια της δίκης «ενέπαιζαν το δικαστήριο», ενώ τόνισε ότι δεν επέδειξαν μεταμέλεια πραγματικά και αντίθετα συνεχίζουν ακόμη και τώρα να διασύρουν τη μνήμη της άτυχης φοιτήτριας.

«Δεν άκουσα αλήθειες μέσα στο δικαστήριο» τόνισε η κυρία Δόγκα, επισημαίνοντας πως αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι «η έλλειψη ειλικρινούς θέσης».

Και συμπλήρωσε:

«Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής. Αυτοί μεταξύ τους γελάνε. Καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγγνώμη».

«Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν», κατέληξε η Εισαγγελέας, προκαλώντας χειροκροτήματα κάποιων από τους παρευρισκόμενους στη δικαστική αίθουσα, οι οποίοι δέχθηκαν την επίπληξη της προέδρου.

Ενώ αγόρευε η εισαγγελέας, ο πατέρας της Ελένης κρατούσε ψηλά δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν κατά περίπτωση από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας.

Η πλευρά του Ροδίτη κατηγορούμενου ζήτησε επιπλέον να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός.

Το δικαστήριο έχει αποσυρθεί για διάσκεψη επί των ελαφρυντικών.

Πολιτική σύγκρουση για την ανάρτηση Σκέρτσου

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις με αφορμή τη χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου, για την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο πατέρας της άτυχης φοιτήτριας Γιάννης Τοπαλούδης ζήτησε να σταματήσει η πολιτική σύγκρουση.

«Σταματήστε να παίζετε πολιτική παιχνίδια στη μνήμη της κόρης μας, λύστε αλλού τις διαφορές σας», δήλωσε ο τραγικός πατέρας.

«Η δημόσια τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ σε μία δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, μία δίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, συνιστά ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Εφόσον ο κ. Σκέρτσος θέλει να τοποθετείται ως απλός πολίτης ας τον αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης για να μπορεί να τοποθετείται επί παντός επιστητού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» δήλωσε στον Alpha 989 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεν γίνεται λαϊκό δικαστήριο, εμείς εκπροσωπούμε κάθε οικογένεια, κάθε γονιό που στέλνει το παιδί του να σπουδάσει και το παραλαμβάνει παραμορφωμένος οικτρά και βιασμένο», δήλωσε ο πατέρας της Ελένης.

Ο κ.Σκέρτζος επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση, αναφέροντας πως εξέφρασε προσωπική άποψη και τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά υποθέσεων στη Δικαιοσύνη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε:

«Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα θέματα της Δικαιοσύνης. Ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε προσωπικές απόψεις, χωρίς καμία πρόθεση να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης. Φαίνεται όμως ότι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε όσους θέλουν να δουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, περισσεύει η υποκρισία. Δεν υπάρχει κανένα  θέμα με τον κ. Σκέρτσο. Εξέφρασε προσωπικές απόψεις, χωρίς καμία πρόθεση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη η προσωπική άποψη, η οποία εξηγείται αμέσως ότι δεν είχε τέτοιο σκοπό. Πρόβλημα υπάρχει όταν κάποιος μιλά για έλεγχο των αρμών της εξουσίας, όταν υπάρχει ένα παραδικαστικό κύκλωμα επί των ημερών του, που σήμερα ελέγχεται από την Προανακριτική Επιτροπή ή ακόμα όταν δεν αρέσει σε κάποιον μια απόφαση της Δικαιοσύνης, όταν λέει για παράδειγμα, ότι αποκλείεται να βγει αρνητική απόφαση από  το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτά ναι, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι προσωπικές απόψεις».

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωση για την παρέμβαση του Α. Σκέρτσου:

«Είναι απαράδεκτη και προκλητική η παρέμβαση στη δίκη της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη του μέλους της κυβέρνησης Άκη Σκέρτσου, ο οποίος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επιτέθηκε στην εισαγγελέα της έδρας. Η κυβέρνηση παραμένει βαθιά εκτεθειμένη, παρά την προσπάθεια αναδίπλωσής της, μετά τη γενικευμένη κατακραυγή που προκάλεσε, με το ανυπόστατο επιχείρημα ότι εξέφρασε τάχα προσωπικές απόψεις. Η παρέμβαση αυτή και μάλιστα σε μια τόσο σοβαρή δίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, αναδεικνύει, για μια ακόμη φορά, πόσο κενές περιεχομένου είναι οι διακηρύξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων που κυβέρνησαν, περί δήθεν σεβασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Η υποκρισία τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι είναι οι ίδιες δυνάμεις που από κοινού, με τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αποδυνάμωσαν την προστασία των γυναικών απέναντι στην πολύμορφη βία, ρίχνοντας στα μαλακά τους ενόχους (σεξουαλική παρενόχληση από εργοδότες, μαστροπεία κ.ά)».

Εισαγγελέας: Τιμώ το δικηγορικό σώμα

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν με αφορμή την αγόρευση της εισαγγελέως της δίκης Αριστοτελίας Δόγκα που τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ του θύματος, προκαλώντας αντιδράσεις από το νομικό κόσμο.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, λίγη ώρα πριν εκδοθεί η δικαστική απόφαση και καταλογιστούν οι ευθύνες στους δράστες ενός από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα, ζήτησε τον έλεγχο της εισαγγελέως από τον Αρειο Πάγο για όσα –κατά την άποψή του– είπε εις βάρος του υπερασπιστικού ρόλου των δικηγόρων.

Πάντως, η εισαγγελέας δευτερολογώντας ανέφερε ότι τιμά το δικηγορικό σώμα, απαντώντας στις ενστάσεις που προβλήθηκαν από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό για όσα είπε στην αγόρευση της όταν ανέφερε πως «όταν μπήκαν στην υπόθεση οι δικηγόροι άρχισαν τα ψέματα».

Όπως είπε η εισαγγελέας, αναφέρθηκε μόνον στη συγκεκριμένη υπόθεση σε σχέση με την προσπάθεια των κατηγορουμένων να αποκρύψουν την αλήθεια.

Επεσήμανε ότι σέβεται και υπολήπτεται το δικηγορικό λειτούργημα, τονίζοντας ότι οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.

-> Διαβάστε ανακοίνωση της διοίκησης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που εκφράζει την ανησυχία της για παρεμβάσεις στη δίκη για την υπόθεση Τοπαλούδη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-5-2020 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά